Warzywa pieczone z boczkiem

Uwielbiamy pieczone warzywa :) Ziemniaki, marchew, papryka, cebulka…a to wszystko przepełnione aromatem natki pietruszki i świeżego boczku :) A kolory tego dania dodatkowo sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Naprawdę szybki obiad lub wczesna kolacja. A w dodatku naprawdę smaczny i pożywny posiłek :) Polecam gorąco !!!

Składniki:

  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 niewielkie cebule
  • 2 papryki (kolor dowolny)
  • pęczek natki pietruszki
  • 300g boczku (gotowanego lub wędzonego – wg uznania)
  • sól, pieprz

1. Ziemniaki, marchew, cebule obieramy ze skóry, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i wszystkie warzywa kroimy w kostkę (cebulę można w piórka), oprószamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy boczkiem pokrojonym w kostkę lub paski.

2. Danie pieczemy 30-40min. w 160-180st. do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.

Smacznego :)

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>