Puszysty sernik na kruchym cieście

 

Przyznam szczerze, że jeszcze nigdy sernik nie wyszedł mi tak pyszny :) Poszedł w mig, moje żarłoczki bardzo szybko się nim zajęły, rodzice zachwalali. A ja pękałam z dumy, bo wreszcie mój sernik nie był twardy i taki „nijaki”. Puszysty sernik na kruchym cieście jest delikatny, aksamitny, rozpływa się w ustach. Polecam go wszystkim miłośnikom serników :)

Składniki na tortownicę lub blachę 25/25cm:

Ciasto kruche:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego
  • 100g masła
  • 200g cukru pudru
  • 5 jaj
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka bułki tartej

Polewa czekoladowa:

  • 100g masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałów
  • itd.

1. Składniki na ciasto kruche dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, by się schłodziło.

2. Przygotowujemy składniki do masy serowej: białka i żółtka jaj wbijamy do osobnych misek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy połowę cukru i ubijamy do uzyskania jednolitej piany. Żółtka rozkłócamy mikserem lub trzepaczką. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z cukrem waniliowym. Ser mielimy 2 razy, a masło i połowę cukru wrzucamy do dużej miski.  Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną z cukrem waniliowym. Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser. Następnie łyżką (najlepiej drewnianą) dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.

 

3. Ciasto kruche rozwałkowujemy i układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy bułką tartą. Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Pieczemy w 170st. przez około godzinę. Sernik zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

4. Składniki na polewę wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Nie można dopuścić do zagotowania. Polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi, migdałami itd.

Smacznego :)

31 comments on “Puszysty sernik na kruchym cieście
    • Wypróbowałam już kilka przepisów na sernik, ale z tego wychodzi wyjątkowo puszysty. 1/3 brytfanki poszła Moim Żarłokom jeszcze na ciepło ;)

    • Nie ma problemu, warto spróbować. Ja robiłam już ten sernik z rodzynkami. Moczę najpierw rodzynki we wrzątku, by rozmiękły, potem je suszę, obtaczam w mące ziemniaczanej i dodaję do masy serowej.

  1. Sernik przecudowny, rozpływający się w ustach…Dwuletnia córeczka zajada i mówi przepyszne;-)…Dziękuję za super przepis….Pozdrawiam

  2. właśnie siedzi w piecu :) Robiłam wiele serników z różnych przepisów. A teraz postanowiłam wybrubować Pani :)
    Dam znać jutro jak wyszedł :)

  3. Chciałabym wypróbować ten przepis, bo sernik wygląda pysznie :- ) Zastanawiam się tylko, dlaczego ciasto kruche należy posypać bułką tartą (pkt 3) ? Co to daje?

  4. Opadł, ale jest pyszny. Dziękuję za przepis. Pierwszy raz robiłam sernik z prawdziwego zdarzenia. Następnym razem dodam brzoskwinie i zwieksze ilość ciasta żeby było z „przykryciem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>