Kiełbaski w sosie z curry i ketchupem

Ten obiad zdecydowanie można zakwalifikować do tzw. obiadów studenckich. Jest szybki, prosty, a jednocześnie stanowi fajne urozmaicenie dla kiełbasek, frankfurterek czy parówek… Tak przygotowane kiełbaski z ziemniaczkami tworzą pyszne danie obiadowe.

Pomysł na ten obiad podsunęła mi siostra, kiedy pewnego dnia nie miałam czasu ugotować nic bardziej czasochłonnego.  Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 3-4 kiełbaski toruńskie/podwawelskie lub odpowiednia ilość frankfurterek/parówek
  • odrobina tłuszczu do smażenia
  • 2 średnie cebule
  • 1 papryka (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego (jeśli ktoś lubi pikantny ketchup, może zrezygnować z łagodnego i dodać 3 łyżki ketchupu pikantnego)
  • sól, pieprz

Kiełbaski podsmażamy na odrobinie tłuszczu na rumiano. Następnie zdejmujemy z patelni kiełbaski, na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i paprykę. Podlewamy 2-3 łyżkami wody, dodajemy curry. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sosikiem polewamy kiełbaski i ewentualnie ziemniaki.

Smacznego :)

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>