Domowe drożdżówki

 

U nas w domu tradycją są sobotnie śniadania – to jedyny dzień tygodnia, kiedy dzieci mogą jeść śniadanko na słodko. W dodatku mój mąż zaocznie studiuje, więc cały weekend spędza w szkole. Postanowiłam z tych okazji zrobić moim żarłokom domowe drożdżóweczki. Córeczki stwierdziły, że są to najlepsze drożdżówki na świecie, a mąż…no cóż, jest facetem, do którego serca najłatwiej trafić przez żołądek ;)

Ja nie mam wyjątkowego talentu do ciast drożdżowych, ale te drożdżówki udają się zawsze. Nie są skomplikowane, pięknie wyrastają. Ja nafaszerowałam je gruszkami i powidłami śliwkowymi oraz posypałam kruszonką, ale dodatki można wybierać dowolnie.

Zapach pieczonych drożdżówek był oszałamiający, nieziemski… Polecam gorąco :)

Składniki na 15-16 drożdżówek:

  • 600g mąki
  • 50g drożdży
  • 40g cukru
  • 1/2 op. cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 30g masła
  • 3/4 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek

Dodatkowo:

  • 4-5 gruszek/jabłek
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 op. cukru waniliowego
  • cynamon
  • powidła śliwkowe

Kruszonka:

  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 25g masła

1. Drożdże z 1 łyżką cukru rozpuszczamy w odrobinie mleka, odstawiamy pod przykryciem na 15-20min. do wyrośnięcia rozczynu.

2. Resztę mleka i cukru podgrzewamy, dodajemy masło. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, zdejmujemy je z ognia i studzimy. Dodajemy jajka i łączymy za pomocą trzepaczki lub miksera.

3. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy rozczyn, mieszamy. Następnie wlewamy roztwór mleczno-maślano-jajeczny i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odkładamy je w najcieplejsze miejsce w mieszkaniu, przykrywamy i dajemy mu rosnąć przez 1-1,5 godziny.

4.W międzyczasie przygotowujemy farsz i kruszonkę. Gruszki obieramy i kroimy, dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz cynamon (ilość zależy od upodobań), dokładnie mieszamy. Kruszonka: mąkę z cukrem mieszamy, dodajemy roztopione masło, dokładnie łączymy.

5. Kiedy ciasto wyrośnie i co najmniej podwoi swoją objętość formułujemy z niego kulki, w ich środku szklanką robimy dołeczek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dołeczek faszerujemy, boki drożdżówek smarujemy rozkłóconym jajkiem. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20min. w temp. 160st.

Smacznego :)

Mój przepis zgłaszam do akcji:

4 comments on “Domowe drożdżówki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>