Surówka z pora

U nas wybór dodatków do obiadu zależy przede wszystkim od pory roku, uwielbiamy sezonowe warzywa. Jesień jest czasem, kiedy na naszym stole jako „wkładka warzywna” do obiadu królują surówki. Dzisiaj polecam surówkę z pora – prosta, tania, aromatyczna i smaczna :)

Składniki:

  • zwarta część z jednego dużego pora
  • 1 duże jabłko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany/jogurtu naturalnego

Pora siekamy drobno w półplasterki, solimy i odstawiamy na 2-3 godziny, aż por zmięknie. Następnie ścieramy jabłko na tarce i dodajemy do pora, doprawiamy do smaku pieprzem i jeszcze ewentualnie solą. Majonez i śmietanę/jogurt mieszamy ze sobą i łączymy z posiekaną surówką.

Surówka ta jest genialnym dodatkiem do obiadu, jak również do dań z grilla.

Smacznego :)

,
7 comments on “Surówka z pora
  1. Jest rewelacyjna ale ja aby por zmiękł dodaje dosłownie łyżkę soku z cytryny , szczypte soli i odstawiam na 1 do 2 godzin odciskam tre jabłko dodaje pieprz i majonez i jogurt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>