Ciasto budyniowo-gruszkowe

Łatwe, szybkie ciasto, które uwielbiają duzi i mali ;) Moje córeczki są wprost zachwycone ciastem z budyniem i ulubionymi owocami. Zamiast gruszek można wykorzystać jabłka. Polecam serdecznie to ciacho, bo pięknie wygląda, pysznie smakuje, a jest proste i tanie!

Składniki na blaszkę 25/25cm (jeśli chcemy zrobić ciasto w większej blasze, należy pomnożyć ilość składników razy 1,5 lub podwoić):

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 150g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • garść bułki tartej
  • 5-6 gruszek/jabłek
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe bez cukru
  • 750ml mleka
  • 1/2 szkl. cukru do ciasta + 4 łyżki cukru do budyniu
  • cukier puder do posypania ciasta

1. Z mąki, 1/2 szkl. cukru, jajka, margaryny, proszku do pieczenia i śmietany zagniatamy ciasto. 1/3 zamrażamy, natomiast 2/3 chłodzimy w lodówce.

2. W międzyczasie gruszki/jabłka obieramy i kroimy w kostkę.

3. 700ml mleka zagotowujemy z 4 łyżkami cukru (jeśli mamy kwaśne jabłka, należy dodać więcej cukru), w 50ml mleka rozrabiamy budynie, wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy do zgęstnienia.

4. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy do natłuszczonej blachy, najlepiej, by ciasto zachodziło na boki blaszki. Ciasto posypujemy bułką tartą, wysypujemy na nie gruszki i zalewamy ciepłym budyniem. Ciasto z boków  blaszki można przyłożyć na budyń. Wierzch posypujemy zamrożonym ciastem startym na tarce.

5. Ciasto pieczemy w 160st. przez ok 50min. do zarumienienia.Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Moje ciasto budyniowo-gruszkowe zgłaszam do akcji:

40 comments on “Ciasto budyniowo-gruszkowe
  1. Sam widok sprawia, że chce się poczuć to ciasto na podniebieniu. Musi się dobrze komponować konsystencjami: budyń, gruszki, chrupka kruszonka… Na pewno w wolnej chwili wypróbuję :) chociaż już wiem, że bankowo zamienię margarynę na masło.
    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

  2. Ciasto przepyszne,ale lepiej gruszki przed wysypaniem na blachę przesmażyć na patelni z odrobinką cukru,bo tak na surowo wrzucone są zbyt twarde.

  3. Zrobilam te ciasto. Faktycznie łatwe i przyjemne w smaku… ale czy same ciasto nie jest za malo slodkie? Dodala bym do niego ze 100-150 g cukru;))

  4. mam pytanie odnośnie budyniu, ten bez cukru np winiary jest 35 gramowy a np z cukrem ma 60 gram, czy te 2 mniejsze-35 gramowe na pewno wystarczą? nie będzie za rzadki? Dziękuję za odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>