Pączki wiedeńskie…pączki hiszpańskie…a dla nas po prostu GNIAZDKA

Znalazłam wiele nazw dla tych smakołyków i byłam nimi zaskoczona, bo u nas (na Lubelszczyźnie) jedyna nazwa, z jaką się spotkałam, to…GNIAZDKA :) Jednak nie nazwa, a smak jest najważniejszy !!! Moje córeńki, a szczególnie młodsza latorośl, to prawdziwe miłośniczki tych słodkości :) A ponieważ jestem mamą, która woli zrobić niż kupić, to zaspokajam ich zachciankiz ogromną przyjemnością.

Przyznam szczerze, że pomysł zrobienia gniazdek zrodził się zupełnie spontanicznie… W domu miałam jedynie malutką szpryce cukierniczą do zdobienia tortów, dlatego moje gniazdka są…malutkie i cienkie. Jednak zapewniam, że smakowo były naprawdę wyjątkowe !!! Poczęstowałam nimi rodzinkę i półmisek gniazdek zniknął w kilka minut :)

Przyrządzając gniazdka wzorowałam się na kilku przepisach, głównie na przepisie z bloga Domowe-Wypieki, jednak troszkę go zmodyfikowałam i musiałam sama opracować metodę smażenia, ponieważ w moim przypadku pomysł z papierem do pieczenia zupełnie się nie sprawdził. A jeśli jesteście ciekawi, jak ja je smażyłam, zapraszam do lektury…

Dodam jeszcze na koniec, że w przygotowywaniu tych pyszności miałam dwóch wspaniałych pomocników – moja starsza córeczka pomagała mi robić ciasto, a mój 15-letni siostrzeniec Albert zrobił pyszny lukier :)

Składniki na ok. 15 gniazdek:

  • 200ml wody
  • 70g masła
  • szczypta soli
  • 150g mąki pszennej
  • 3 średnie jaja
  • olej do smażenia

Składniki na lukier:

  • 150g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka wody/alkoholu

1. Wodę i masło rozpuszczamy na wolnym ogniu ze szczyptą soli, dodajemy mąkę, energicznie mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Chwilę trzymamy na ogniu, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka. Studzimy. Następnie dodajemy stopniowo po 1 jajku, cały czas mieszamy do połączenia składników. Szprycę cukierniczą napełniamy ciastem.

2. Do głębokiej patelni/rondelka nalewamy oleju na ok. 5cm wysokości. Do rozgrzanego oleju wyciskamy prosto ze szprycy ciasto, formując gniazdka. Smażymy na rumiano z obydwu stron. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by osączyć je z tłuszczu.

3. Składniki na lukier bardzo dokładnie ucieramy ze sobą. Dekorujemy nim gniazdka.

Smacznego :)

Moje gniazdka zgłaszam do akcji:

2 comments on “Pączki wiedeńskie…pączki hiszpańskie…a dla nas po prostu GNIAZDKA
  1. Nie zrażaj się od samego początku, to nie jest SPAM. Postanowiłam, że przez wzgląd na szerzącą się kulturę blogerów przydałoby się stworzyć zaczątki społeczności. Dlatego wstępnie została utworzona grupa: Polskie Blogi, gdzie będzie można promować swoje posty, dzielić się przemyśleniami i wymieniać pomysłami. Serdecznie zapraszam do przyłączenia się! https://www.facebook.com/groups/681179285245251/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>