Expresowy kawowiec

Przepis ten błysnął mi w jednej gazetce z przepisami, potem znalazłam kilka podobnych przepisów w sieci i postanowiłam wypróbować ten przysmak. Uczę się teraz do ważnego egzaminu, moja głowa potrzebuje wzmacniaczy w postaci cukru i kawy ;) Postanowiłam więc to połączyć i zrobić to ciacho. Przyznam, że wyszło pyszne!!! Wilgotne, mocno kawowe, a przy tym szybkie i tanie.

Zalecam jednak ostrożność w spożywaniu tego ciasta wszystkim, którzy nie są smakoszami kawy, bo daje niezłego powera ;)

Pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Obwód mojego ciasta jest jaśniejszy od środka, ponieważ kroiłam je na gorąco ;) Ten zapach sprawiał, że nie mogłam się doczekać, by ostygło ;)

Składniki na keksówkę ok. 23cm:

  • 1/4 szkl. mleka
  • 5 łyżek ulubionej kawy rozpuszczalnej
  • 125g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 duże jaja
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

1. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim kawę, studzimy.

2. Masło z cukrem ubijamy na puch, dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie powoli, stopniowo dodajemy kawę. W tym momencie ciasto może wyglądać na zważone, ale kawa daje taki efekt wizualny, proszę się tym nie przejmować. Na końcu dodajemy mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy do połączenia składników.

3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blachy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st. Pieczemy ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.

4. Ciasto można dodatkowo ozdobić polewą, ja jednak tego nie zrobiłam, ponieważ i bez tego jest ono dosyć słodkie.

Smacznego :)

5 comments on “Expresowy kawowiec
  1. Po krupniczku pora na kawowiec. Tym razem mąż patrzy ja robię(trochę mnie wydał poprzednio, bo to rzeczywiście głównie on gotuje-ja wolę słodkości).Planuję dodać nieco mniej cukru, bo kusi mnie polewa czekoladowa.

    • Czekam z niecierpliwością na efekty „wspólnych” wypieków ;) I oczywiście na zdjęcie gotowego kawowca :* Pozdrawiam i smacznego życzę :)

  2. witam, robię to ciasto już drugi raz, niebo w gębie! Zamiast 5 łyżek kawy rozpuszczalnej dałam 2 łyżki rozpuszczalnej, 1 łyżkę kawy sypanej i 2 łyżki kakao – wychodzi rewelacyjne a zapach w domu nieziemski :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>