Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Uwielbiam ciasto francuskie, na słodko ale i na słono :) Propozycja piersi z kurczaka w cieście francuskim świetnie sprawdza się na uroczyste obiady, ponieważ smakuje wybornie i wygląda niezwykle efektownie. Polecam serdecznie, gdyż danie jest bardzo proste, a zapewnia zachwyt wszystkich gości !!!

A…przy przygotowywaniu tego dania zapomniałam posmarować ciasto francuskie rozkłóconym jajkiem przed pieczeniem, dlatego moje danie wyszło dosyć blade ;) Ale zapewniam, że jest świetnie upieczone.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 3-4 łyżki oleju/oliwy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej/serrano (można zastąpić zwykłą szynką)
  • parmezan (opcjonalnie inny żółty ser)
  • 1 jajko

1. Piersi z kurczaka myjemy i dzielimy na pół, otrzymujemy 4 kawałki mięsa. Olej/oliwę mieszamy z papryką mieloną, czosnkiem pokrojonym w plasterki, solą i pieprzem. Otrzymaną marynatą nacieramy piersi z kurczaka i ostawiamy na min. 1 godzinę.

2. Zamarynowane mięso smażymy do zarumienienia. Ciasto francuskie dzielimy na 4 płaty. Na środku każdego z nich układamy porcję mięsa owiniętą w 2 plastry szynki i obłożoną/posypaną parmezanem. Boki ciasta nacinamy w równe paski i składamy je jak warkocz.

3. Układamy na blasze do pieczenia, smaruje rozkłóconym jajkiem i zapiekamy ok. 15-20min. do zarumienienia. Podajemy z ziemniakami lub ryżem (opcjonalnie) i ulubioną sałatką.

Smacznego :)

,
9 comments on “Pierś z kurczaka w cieście francuskim
  1. Witam, ja taką pierś robię bardzo podobnie tylko na całym cieście francuskim. Smaruję je keczupem, potem pieczarki uduszone, pierś z kurczaka i ser zółty na wierzch. i tez warkocz i do piekarnika:)

  2. Witam. Jestem również młodą mamą i szukam nowych pomysłów kulinarnych. Bardzo dziękuję za tego bloga, jestem nim zachwycona… Wspaniałe dania, przeważnie nietrudne do zrobienia -jedynie ciasta to dla mnie zdecydowanie wyższa szkoła jazdy ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>