Ryba po japońsku

Uwielbiam rybkę po japońsku, jest pyszna, bardzo aromatyczna i taka kolorowa dzięki warzywom :) Jest to bardzo proste danie, szybkie w wykonaniu, a walory smakowe absolutnie zaskakujące !!! Usmażona ryba zanurzona w warzywach i zalewie pomidorowej jest wyjątkowo delikatna i wilgotna.

Rybę po japońsku zawsze podawałam jako przystawkę, jednak korzystając z podpowiedzi koleżanki, zaserwowałam ją z ziemniaczkami na obiad. Wszyscy byli zaskoczeni, gdy zobaczyli zimną rybkę i gorące ziemniaki na talerzu, ale smakowało wybornie. Także to danie może być jednocześnie przystawką i daniem obiadowym. Polecam i życzę smacznego :)

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1/2 kg filetów rybnych (ja wybrałam tilapię)
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • bułka tarta/mąka
  • olej/oliwa do smażenia
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 2 papryki świeże lub konserwowe
  • 1 cebula

Zalewa:

  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki koncentratu
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1/4 szkl. oleju
  • 2 łyżki octu
  • sól, pieprz

1. Rybę kroimy w kawałki, obtaczamy w rozkłóconych jajach z solą i pieprzem, następnie w bułce tartej/mące i obsmażamy z obydwu stron na oleju/oliwie.

2. Papryki, ogórki i cebulkę kroimy w paseczki/piórka. Mieszamy ze sobą.

3. Składniki na zalewę wkładamy do rondelka i zagotowujemy.

4. W naczyniu układamy warstwę pokrojonych warzyw, na to warstwa ryby i tak naprzemiennie do wykończenia składników. Całość polewamy wystudzoną zalewą i odstawiamy na całą noc do lodówki.

5. Podajemy jako przystawkę lub danie obiadowe.

Smacznego :)

,,
2 comments on “Ryba po japońsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>