Udka ziołowo-czosnkowe

To zdecydowanie nr 1 w kategorii „ulubiony obiad” moich dzieci :) Moje Żabeńki wprost przepadają za drobiowymi obiadkami.

Ja również lubię przygotowywać udka ziołowo-drobiowe, ponieważ są pyszne i robi się je wyjątkowo szybko. Wystarczy mięso zamarynować, wrzucić do naczynia żaroodpornego/worka, do piekarnika i po 1,5 godziny obiad gotowy ;) Polecam gorąco !!!

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta majeranku
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oleju/oliwy

Wszystkie zioła/przyprawy oraz pokrojony w plasterki czosnek i olej dokładnie mieszamy ze sobą. Nacieramy nimi udka i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie udka układamy w naczyniu żaroodpornym lub wkładamy je do worka i pieczemy 1,5 godziny w temp. 160-180st.

Podajemy z ziemniakami, puree ziemniaczanym, ryżem lub frytkami oraz ulubioną surówką.

Smacznego :)

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>