Biszkopt z jabłkami, jogurtem i bitą śmietaną

Ciasto tanie, bardzo podzielne, efektowne :) Dzieci za nim przepadają. Wymaga czasu na tężejące galaretki lub żelatyny, ale wbrew pozorom jest dosyć proste.

Pomysł na to ciasto zrodził się w mojej głowie, kiedy moja starsza córeczka poprosiła o placuszka z jabłkami, ale nie takiego zwykłego, tylko jakiegoś „innego” ;) Także szarlotka odpadła na wstępie. Postanowiłam zrobić lekkie, owocowe ciasto z ulubionymi dodatkami moich dzieci – masą jogurtową i bitą śmietaną.

Składniki biszkopt na formę 35/25cm:

  • 5 jaj
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania blachy i/lub papier do pieczenia

Składniki na masę jogurtową:

  • 500ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 dowolne galaretki rozpuszczone w 1/2 szkl. wrzątku (ja wybrałam galaretki cytrynowe i dosłodziłam je 2 łyżkami cukru)

Składniki na masę jabłkową:

  • 1 kg jabłek obranych i pokrojonych jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki cukru (ilość cukru należy zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od rodzaju jabłek)
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny

Składniki na masę śmietanową:

  • 500ml śmietany kremówki
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl. wrzątku
  • kakao do posypania

1. Pieczemy biszkopt: żółtka i białka jaj oddzielamy. Żółtka chwilę miksujemy wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie ubijamy biała na sztywną pianę (należny pamiętać, że mieszadła od miksera muszą być czyste i suche), stopniowo dodajemy cukier. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i dodajemy ubite żółtka i mąkę. Mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 160-180 st. do suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.

2. Przygotowujemy masę jogurtową: jogurt naturalny chwilę ubijamy mikserem, następnie dodajemy wystudzoną i tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na wystudzony biszkopt.

3. Jabłka wrzucamy do garnka wraz z masłem. Podsmażamy na wolnym ogniu – czas podsmażania jabłek zależy od upodobań, jeśli wolimy jabłka całkowicie zesmażone, czas smażenia się wydłuży. My wolimy, kiedy wyczuwalne są kawałki jabłek, dlatego nie smażę ich zbyt długo, ok. 30min. Do jabłek dodajemy cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodajemy suchą żelatynę, dokładnie mieszamy. Kiedy masa jabłkowa zacznie tężeć, wykładamy ją na masę jogurtową.

4. Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy wystudzoną żelatynę i bitą śmietanę wykładamy na masę jabłkową. Posypujemy kakao.

5. Podajemy po schłodzeniu.

Smacznego :)

7 comments on “Biszkopt z jabłkami, jogurtem i bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>