Tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną

To chyba najstarsza zupa w Polsce…jej smaku nie zastąpi żaden krem z pomidorów, brokułów… Uwielbiają go dzieci, dorośli, starsi :)

Największą tajemnicą krupniku jest jego konsystencja, zbyt mała ilość kaszy sprawi, że będzie wodnisty, jeśli kaszy sypniemy za dużo – łyżka stanie dęba ;) Ja kilka krupników zmarnowałam, zanim idealnie dobrałam ilość potrzebnej kaszy jęczmiennej, ale w końcu się udało :) Polecam gorąco mój przepis, którego bazą są świeże mięso i warzywa, idealna konsystencja uzyskana dzięki ziemniakom i kaszy oraz wspaniały zapach dzięki dużej ilości koperku, szczypiorku i natki pietruszki.

  • Składniki na 3l garnek:
  • 2-3 udka kurczaka (najlepiej z wiejskiej kury) / 3-4 żeberka (lub połowę porcji udek wraz z połową porcji żeberek)
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • duży plaster selera
  • 1 cebula
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 120g surowej kaszy jęczmiennej
  • garść koperku, szczypiorku i natki pietruszki
  • sól, pieprz

1. Z udka i  włoszczyzny (marchewki, pietruszki, seler, opalona cebula) gotujemy wywar. Dodajemy także liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.

2. Kiedy mięso i warzywa są już miękkie (mięso z wiejskiego drobiu musimy gotować dosyć długo), wyciągamy je, a dodajemy kaszę. Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy, kiedy kasza jęczmienna jest al’dente. 1 marchewkę ścieramy na tarce do zupy. Po kilku minutach dodajemy posiekany koperek, natkę pietruszki i szczypior, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości kaszy i ziemniaków.

Smacznego :)

97 comments on “Tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną
      • Franekusa widzę, ze juz Ameryka ograniczyła Ci myślenie. Gotuj zamiast narzekać. Kury są różne wiejska oznacza z wolnego wybiegu, ale wam w hameryce nie dają wyboru wiec wez pierwszego lepszego broilera.

  1. Zrobiliśmy dziś ta pyszną zupkę ze współlokatorką. 6 osób się najadło. Wszyscy szczęśliwi :-) pozdrawiamy!

  2. ja właśnie gotuję pierwszy krupnik- na podsmażonych skrzydełkach, czyli wersja tłusta, ale mam nadzieję aromatyczna. jest to mój pierwszy krupnik, u mnie w domu się nie jadało a mój facet uwielbia więc mam nadzieję że to będzie udany debiut :)

  3. Proszę wybaczyć,ale w przepisie nie ma kostek rosolowych. Zrobiłam ten krupnik tak jak pani przykazala ale zupełnie nie miał smaku. Dopiero po dodaniu 3 kostek rosolowych smak został osiągnięty.

  4. A ja bym chciał zapytać, czy jak na taki 3L garnek po dodaniu tych 120g kaszy, krupnik jest gęsty, czy raczej rzadki? Ja lubię trochę gęśćiejszy i nigdy właśnie nie wiem ile kaszy dodać, tu widzę proporcję ładnie rozpisane, jednak tylko tej jednej rzeczy chciałbym się dowiedzieć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>