Torcik serowo-szynkowy

Uwielbiam przygotowywać różnorodne przystawki…ten torcik jest w czołówce ulubionych i najbardziej efektownych :) Składa się z ciasta kruchego oraz dodatków.

Jest przysmakiem moich najbliższych i gości, dla których go robię :) Polecam gorąco !!! Wspaniale wygląda na stole i znika w mgnieniu oka.

Składniki na ciasto kruche na tortownicę o śr. 22cm:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g margaryny
  • 1 jajo
  • 4 łyżki ulubionego sera żółtego – startego
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 500g mielonego sera białego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 300g szynki
  • garść szczypiorku
  • garść koperku
  • garść natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g sera żółtego
  • 4-5 ugotowanych jaj
  • pomidor
  • papryka ostra/łagodna mielona
  • sól, pieprz

1. Składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Dzielimy na 2 części i pieczemy w 180st. 2 placki kruche w tortownicy o średnicy 22cm do zarumienienia, ok 15-20min.

2. Przygotowujemy farsz: ser biały łączymy ze śmietaną, pokrojoną w kostkę szynką oraz posiekanymi: szczypiorem, koperkiem i natką pietruszki, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy.

3. Ciasto kruche przekładamy farszem szynkowym kolejno: ciasto kruche, farsz szynkowy, ciasto kruche i na wierzch druga połowa farszu szynkowego. Całość posypujemy startym serem żółtym, układamy plastry jaj i pomidora wg fantazji i wyobraźni ;) Jaja oprószamy papryką mieloną.

 

Smacznego :)

,
One comment on “Torcik serowo-szynkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>