Kluski śląskie

Jedno ze sztandarowych polskich dań :) Kluseczki śląskie chyba zna każdy i…każdy je lubi :) A z dodatkiem cebulki przysmażonej na skwareczkach i surówką z marchewki…niebo w gębie !!! Uwielbiam eksperymentować w kuchni, próbować nowości, ale prostotę i minimalizm niektórych polskich potraw również bardzo cenię :)

Kluski śląskie podajemy z surówką jako osobne danie lub jako dodatek do mięs.Zamiast cebuli, do polania klusek można wykorzystać dowolny sos, np. pieczeniowy lub pieczarkowy.

Polecam :)

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • słonina
  • cebula

1. Wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. W misce układamy je, przyciskając do dna. Dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyciągamy, wsypujemy taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy wszystko wraz z wyjętą częścią ziemniaków do uzyskania jednolitej masy.

2. Z masy ziemniaczanej formujemy kuleczki, na ich środku robimy dołem małym palcem. Wrzucamy po kilka do wrzącej osolonej wody i gotujemy do ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzamy na durszlaku.

3. Cebulę siekamy i przysmażamy na wytopionych skwarkach ze słoniny. Kluseczki polewamy cebulką ze skwarkami.

4. Podajemy z ulubioną suróweczką.

Smacznego :)

3 comments on “Kluski śląskie
  1. Mmmmmmm.
    Kluchy, mniam uwielbiam.
    Ostatnio zabrałem się za knedle ze śliwkami ale spróbuję też śląskich z Twojego przepisu i jakiś sosik grzybowy albo gulasz !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>