Polędwiczki w boczku z gorgonzolą na puree ziemniaczanym

Muszę nieskromnie przyznać, iż ten obiad wyszedł mi wyjątkowo pyszny… tak delikatnych, aksamitnych, aromatycznych polędwiczek jeszcze nie jadłam :) Wyszły idealne, miękkie, wilgotne, niewysuszone… Dodatek w postaci puree idealnie się komponował z polędwiczkami w sosie śmietanowo-serowym. A gorgonzola była „kropką nad i” tego dania. Można jednak zrobić wersję bardziej ekonomiczną i gorgonzolę zastąpić serkiem topionym.

Przedwczoraj ciasto zrobiłam z myślą o starszej córeczce, wczoraj obiadek był numerem 1 dla mojej młodszej dziecinki, a dzisiaj…dzisiaj obiad był rajem dla podniebienia mojego męża ;)

Składniki na polędwiczki w boczku w sosie śmietanowo-serowym (na ok. 7-8 porcji):

  • 300g polędwicy wieprzowej/wołowej
  • 7-8 plastrów boczku surowego lub wędzonego (najlepsze długie cienkie plastry)
  • 200g śmietany 18 lub 30% (najlepiej rzadkiej)
  • 200g gorgonzoli/serka topionego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Składniki na puree ziemniaczane:

  • 1 kg osolonych i ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka/śmietany
  • zioła do wyboru – gałka muszkatołowa, koperek, szczypior, pieprz

1. Polędwicę kroimy w 3cm plastry. Plastry boczku oprószamy solą i pieprzem i zawijamy w niego polędwiczki, spinając je wykałaczkami. Roladki podsmażamy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z obydwu stron, polędwicą a nie boczkiem w stronę tłuszczu.

2. Podsmażone roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę łączymy z pokruszoną gorgonzolą, zalewamy sosem śmietanowo-serowym roladki. Oprószamy pieprzem i ew. solą (jednak ze względu na ser nie jest to konieczne) i wkładamy do piekarnika na 30-35min. w temp. 160st. do momentu zarumienienia się dania.

3. Ziemniaki po ugotowaniu i odcedzeniu należy odparować przez 2-3 min. na wolnym ogniu. Następnie dodajemy masło, mleko/śmietanę oraz wybrane zioła i dokładnie tłuczemy wraz z ziemniakami do momentu, aż powstanie jednolita masa.

4. Upieczone polędwiczki podajemy na puree ziemniaczanym, wszystko polewamy sosem z gorgonzolą. Oczywiście dodajemy ulubioną surówkę/sałatkę.

Smacznego :)

,,,
3 comments on “Polędwiczki w boczku z gorgonzolą na puree ziemniaczanym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>