Sos bolognese

Jest to sos pochodzący z Włoch. Jego podstawowymi produktami jest mięso mielone, wieprzowe lub wołowe, oraz warzywa – włoszczyzna, pomidory, opcjonalnie pieczarki, papryka. Doprawiony bazylią i czosnkiem…raj dla języka, nosa i oczu ;)

Wczoraj robiłam ulubione ciasto mojej starszej córeńki, a dzisiaj…ulubiony sosik młodszej latorośli :)

Składniki:

  • oliwa z oliwek – 3-4 łyżki
  • 3 ząbki czosnku
  • 5-6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 1/2 szkl. bulionu, opcjonalnie wody z dodatkiem włoszczyzny suszonej
  • 2 papryki (czerwone lub czerwona i żółta)
  • 5-6 pomidorów wyparzonych i obranych ze skórki
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano
  • bazylia
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • ser żółty do posypania (dowolny – może być parmezan, gouda…)

1. W rondelku/patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę go podsmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki i cebulę oraz startą na tarce marchewkę. Warzywa dusimy do momentu, aż będą miękkie i wyparuje sok z warzyw.

2. Dodajemy mięso i całość podlewamy bulionem. Kiedy mięso się podsmaży, dodajemy pokrojone papryki. Wszystko dusimy do miękkości mięsa i papryki.

3. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do sosu wraz z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i papryką mieloną. Wszystko dusimy ze sobą na wolnym ogniu do momentu, aż sok z pomidorów wyparuje, a warzywa będą miękkie.

4. Sos bolognese podajemy z makaronem penne, spaghetti lub lasagne. Posypujemy serem żółtym.

Smacznego :)

,,
4 comments on “Sos bolognese
    • Bardzo się cieszę, że smakowało :) Dzieci to najwięksi krytycy kulinarni, także jak im coś smakuje… Pozdrawiam!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>