Szarlotka pod bezową chmurką i kruszonką

szarlotka

Szarlotka…ulubione ciasto mojej córeczki, która dzisiaj rozpoczęła swoją edukację w zerówce. Mamusia bardzo to przeżyła i z tych emocji upiekła ulubione ciasto swojej pociechy :)

Ja osobiście wolę zwykły jabłecznik, jedynie z kruchym ciastem, jednak z okazji dzisiejszego dnia urozmaiciłam ciasto bezą i kruszonką.

Użyłam świeżych jabłek, można szarlotkę przygotować również z prażonych jabłek :)

Składniki na ciasto kruche (brytfanka 25/40cm):

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka masła/margaryny zwykłej
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 5 żółtek
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Warstwa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Podane składniki układamy na cieście wg mojego sposobu, lub jabłka prażymy na łyżce masła z cukrem i cynamonem.

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 7 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 50g roztopionego masła

1. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia siekamy z masłem/margaryną zwykłą. Dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Schładzamy je w lodówce przez około 1/2 – 1 godziny.

2. Ciasto rozwałkowujemy na wytłuszczoną blachę, nakłuwamy widelcem. Kroimy obrane ze skorki jabłka w plasterki i układamy na kruchym spodzie. Posypujemy cukrem i cynamonem.

3. Beza: białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy cały cukier się rozpuści, dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną, cały czas ubijając. Bezę wykładamy na jabłka.

4. Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i posypujemy ciasto. Opcjonalnie zamiast kruszonki można zamrozić 1/3 ciasta kruchego, a następnie zetrzeć na tarce i posypać bezę.

5. Pieczemy w 160-180st. ok. 45-50minut. Kiedy moja kruszonka zaczęła się zbyt mocno przyrumieniać, włączyłam opcje „pieczenie od dołu”.

6. Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

7 comments on “Szarlotka pod bezową chmurką i kruszonką
    • O…uwielbiamy jabłka, gruszki i marchewkę…na pewno z ciekawością skorzystam z przepisu :)

      Dziękuję i pozdrawiam :)

  1. Szarlotka pycha tylko mi nigdy nie chce sie beza ubic tak ładnie zawsze ubijam tak długo że już mam dosyć i nigdy nie jest taka jak puch tylko zwykle lekko płynna ale generalnie szarlotka każdemu smakuje :)

    • Sposobów na udaną pianę z białek jest kilka – należy to robić z plastikowej misce, na najwyższych obrotach, miska przed wlaniem białek musi być zupełnie sucha, nie może się do nich dostać nawet odrobina żółtek i jajka nie mogą być prosto z lodówki :)

      Cieszę się, że szarlotka smakowała :)

      Pozdrawiam !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>