Sos słodko kwaśny na zimę

Zakochałam się w tym sosie od pierwszej łyżki :) Genialnie smakuje jako dodatek do obiadu ale również na ciepło jako danie obiadowe z dowolnym mięsem – kurczakiem, mięsem mielonym, kiełbasą. Polecam :)

Składniki:

  • 3 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych)
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

  • 1/2l octu
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 2 puszki ananasa wraz z zalewą
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka curry
  • 800g cukru
  • pieprz
  • ewentualnie pędy bambusa – 1 słoik

1. Cukinię, cebulę i paprykę kroimy w kostkę i z 2 łyżkami soli odstawiamy na min. 2 godziny.

2. Ananasa kroimy w kostkę i łączymy z pozostałymi składnikami na zalewę. Wszystko zagotowujemy w dużym garnku.  Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy wszystko 20min.

3. Wrzącym sosem napełniamy słoiki, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego :)

Mój przepis zgłaszam do akcji:

,,,
9 comments on “Sos słodko kwaśny na zimę
  1. Sos bardzo mnie zainteresował i dlatego chciałabym wiedzieć jaka ilość koncentratu pomidorowego jest potrzebna do tej ilości składników? Słoiczki z koncentratem są różnej pojemności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>