Kurczak pieczony faszerowany boczkiem

Delikatne, aromatyczne mięsko kurczaka połączone z farszem z boczku…idealny duet :) Mięso wyszło wilgotne, rozpływające się w ustach…a efekty wizualne powodują natychmiastowy ślinotok ;)

Z kurczaka należy usunąć kości, można zostawić jedynie w skrzydełkach i udkach. Dzięki temu kurczak ładnie i szybko się dzieli. Wspaniale smakuje z upieczonymi warzywami i ulubioną surówką :)

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 300g boczku wędzonego
  • 300g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1-2 bułki kajzerki
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz
  • papryka mielona ostra i słodka
  • rozmaryn
  • 2-3 plasterki masła

1. Kurczaka myjemy, dokładnie oczyszczamy z pozostałych ewentualnych piór. Pośrodku, od strony grzbietu przekrawamy kurczaka na pół, wyciągamy kości, zaczynając od szyi. Można lekko odcinać mięso od kości nożem, ale najlepiej oddzielać je ręcznie. Kości można zostawić tylko w udkach i skrzydełkach. Po usunięciu kości, całego kurczaka, z zewnątrz i wewnątrz nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem i papryką słodką oraz ostrą.

2. Boczek, cebulę i pieczarki drobno kroimy. Podsmażamy na patelni, na wytopionym tłuszczu z boczku. Kiedy warzywa puszczą sok, dodajemy pokrojoną lub porwaną kajzerkę. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy do momentu, aż bułka wsiąknie cały sok.

3. Kurczaka faszerujemy przygotowanym nadzieniem i dokładnie zszywamy zwykłą nitką i igłą. Układamy go w naczyniu żaroodpornym i obkładamy pokrojonymi w kawałki marchewkami i ziemniakami oraz 1 cebulą w piórka. Na wierzch kurczaka kładziemy plasterki masła. Całość posypujemy rozmarynem, solą i pieprzem oraz papryką słodką i ostrą.

 

4. Pieczemy pod przykryciem ok. 70-80 min. w 160-180st.

Smacznego :)

,,
One comment on “Kurczak pieczony faszerowany boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>