Karkówka zapiekana w warzywach i sosie słodko-kwaśnym

Przepis ten dostałam od koleżanki z pracy, Halinki :) Troszkę go zmodyfikowałam, ale dzięki niemu karkówkę odkryliśmy na nowo :) Mięso wyszło bardzo delikatne, miękkie…a warzywa w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym utworzyły pyszną otoczkę.

Ja osobiście nie jestem miłośniczką karkówki i połowę porcji zrobiłam z piersią z kurczaka :)

Składniki:

  • 1-1,5kg karkówki (lub piersi z kurczaka)
  • przyprawa do karkówki/kurczaka
  • mąka pszenna
  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • olej

Składniki na sos:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 8 łyżek wody
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek octu winnego
  • sól, pieprz

1. Mięso kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy i nacieramy przyprawą do karkówki lub kurczaka w zależności od użytego mięsa. Odstawiamy na 2-3 godziny (lub całą noc). Następnie mięso obtaczamy w mące i delikatnie obsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

2. Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę w piórka lub kostkę. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: połowa mięsa na sam dół, następnie połowa pieczarek z cebulą, znowu mięso i na wierzch druga połowa warzyw.

3. Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie jego składniki. Wylewamy go na wierzch przygotowanej mięsno-warzywnej zapiekanki.

4. Zapiekankę pod przykryciem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st. Kiedy zacznie się wytworzony sok gotować, temperaturę zmniejszamy do 150st. i pieczemy około 1 godziny.

5. Podajemy z ziemniakami (karkówkę) lub ryżem (kurczaka).

Smacznego:)

,,,
2 comments on “Karkówka zapiekana w warzywach i sosie słodko-kwaśnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>