Fale dunaju z gruszkami i bitą śmietaną

Ciasta ucieranego ciąg dalszy…Tym razem z olejem, a nie masłem i tą opcję zdecydowanie wolę :) Robi się je szybciej i jest bardziej puszyste.

Fale dunaju najczęściej spotykamy z masą budyniową, dla mnie jednak wersja z bitą śmietaną jest dużo lżejsza i smaczniejsza.

Fale dunaju można robić z dodatkiem różnych owoców – gruszek, jabłek, wiśni… Jednak gruszkowe ciasto jest moim ulubionym. Słodycz i wilgoć gruszek idealne komponuje się z puszystością ciasta i delikatną chmurką śmietanową z domową polewą :)

Składniki na ciasto (na blachę 25/35cm trzeba podwoić ilość składników):

  • 3 jaja
  • 150g cukru
  • 150ml oleju
  • 150ml + 2 łyżki mleka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • owoce
  • mąka ziemniaczana do oprószenia owoców

Składniki na masę śmietanową:

  • 600ml śmietanki kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 śmietan-fixy

Składniki na polewę:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

1. Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w dosyć grube plastry i oprószamy mąką ziemniaczaną.

2. Pamiętajmy, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Następnie w małych porcjach dodajemy rozkłócone żółtka oraz olej, cały czas miksując. Na koniec dodajemy 150ml mleka na przemian z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia składników.

3. Połowę ciasta wylewamy na wytłuszczoną blachę. Układamy gruszki.

4. Druga połowę ciasta mieszamy z kakao i 2 łyżkami mleka. Wylewamy na gruszki. Niektórzy układają owoce na wierzch ciemnego ciasta, z mojego doświadczenia jednak wynika, że wówczas owoce nie zawsze się zanurzają i nie tworzą charakterystycznych fal.

5. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. i pieczemy 30-35min.

6. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, po chwili dodajemy śmietan-fixy i wykładamy na schłodzone ciasto.

7. Przy przygotowywaniu polewy należy pamiętać, by nie zagotowywać składników. Należy je tylko delikatnie podgrzewać w celu ich połączenia. Masło i cukier topimy na wolnym ogniu, dodajemy mleko i kakao, cały czas mieszając trzepaczką. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną, podgrzewając mieszamy do połączenia składników.

8. Przestudzoną polewę wylewamy na ciasto i widelcem tworzymy falisty wzorek. Podajemy po schłodzeniu.

Smacznego :)

10 comments on “Fale dunaju z gruszkami i bitą śmietaną
    • Tak, muszę przyznać, że robiłam to ciasto z jabłkami, wiśniami, ale nie smakowało tak genialnie jak z gruszkami :) Polecam !!!

  1. Przepis świetny, zrobiłam ciasto według niego i wyszło doskonałe z tym że zamiast gruszek dałam wiśnie i trochę ciasto nasączyłam sokiem z wiśni reszta perfekcyjna:) już go wpisuje do zeszyciku , dziękuję i pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>