Barszcz czerwony

Zupa będąca w czołówce ulubionych zup moich dzieci :) W dodatku wyjątkowo zdrowa, dzięki właściwościom, jakie posiadają buraki czerwone. Uwielbiam uzyskiwać taki kolor zupy. Wyjątkowy, prawda? ;) Bez konserwantów i barwinków, typu barszcz czerwony instant.

Polecam tą zupę z ziemniakami, pasztecikami lub krokietami :) Można zabielić ją śmietaną, my jednak wolimy „czysty” barszczyk. A jeśli przygotowujecie postny barszcz na Wigilię, pomińcie udka i zupkę ugotujcie na wywarze warzywnym z dodatkiem cebulki podsmażonej na oleju rzepakowym i suszonych grzybków :)

Składniki na 3l garnek:

  • 1-2 udka kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • duży plaster selera
  • 10 cm pora
  • 5-6 średnich buraków czerwonych
  • 1 cebula (w przypadku barszczu wigilijnego postnego)
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego (w przypadku barszczu wigilijnego postnego)
  • 50-100 g suszonych grzybów namoczonych w zimnej wodzie (w przypadku barszczu wigilijnego postnego)
  • 2 łyżki octu lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego (można dodać więcej, jeśli lubimy kwaśny barszcz)
  • 1 łyżka cukru
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • majeranek, kminek
  • sól, pieprz
  • ew. śmietana

1. Buraczki myjemy, obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce. Mieszamy z octem/kwaskiem cytrynowym i cukrem. Odstawiamy na godzinę.

2. Z udka i  włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) gotujemy wywar. Dodajemy także liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.

3. Wyciągamy mięso i włoszczyznę z wywaru i wrzucamy buraki. Doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. W przypadku barszczu wigilijnego – cebulę pokrojoną w kostkę wraz z odsączonymi grzybami podsmażamy na oleju rzepakowym i wrzucamy do zupy, wodę z namoczonych grzybów również wlewamy do zupy.  Gotujemy tylko ok. 5 minut, ponieważ zbyt długie gotowanie sprawia, iż zupa traci mocno czerwony kolor.

4. Podajemy z ziemniakami, krokietami lub pasztecikami. Można również dodać śmietanę.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>