Boeuf Stroganow

Wikipedia podaje, że Boeuf Stroganow to popularne danie, której nazwa pochodzi od bœuf – franc. „wołowina” i nazwiska rosyjskiego dyplomaty Stroganowa. Jest to polędwica krajana w długie i wąskie paski, smażona z cebulą i pieczarkami, według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych i gotowana z mąką, przecierem pomidorowym, pieprzem i solą.

Danie bardzo smaczne, wyjątkowo przypadło nam do gustu :) …mimo, iż nie jesteśmy miłośnikami wołowiny ;) Podajemy je oprószone natką pietruszki ze świeżym pieczywem. Smakuje wybornie :)

Składniki:

  • 500g polędwicy wołowej
  • 250g pieczarek
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 2 łyżki masła
  • szklanka bulionu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 150ml śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • sól i pieprz
  • świeża natka pietruszki

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Wołowinę kroimy w drobne paseczki i wrzucamy do zeszklonej cebuli. Często mieszamy do momentu, aż mięso się zarumieni. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i ogórki posiekane w paseczki. Smażymy do chwili, aż powstały płyn odparuje.

2. Podlewamy mięso i warzywa bulionem. Doprawiamy papryką mieloną, solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Oprószamy całość mąką i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy śmietanę. Całość dusimy na wolnym ogniu, często mieszając.

3. Boeuf Stroganow oprószamy natką pietruszki, podajemy ze świeżym pieczywem. Można też podać z kaszą gryczaną lub na plackach ziemniaczanych (podobnie jak placki po węgiersku
http://bymagda.blog.pl/2013/07/10/placki-po-wegiersku/
lub na plackach z cukinii
http://bymagda.blog.pl/2013/07/18/placuszki-z-cukinii/

Smacznego :)

,,
3 comments on “Boeuf Stroganow

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>