Papryka konserwowa

Okres robienia przetworów rozpoczęty… Nie jesteśmy miłośnikami warzyw ze słoika, są jednak wyjątki, jak np. ta papryka konserwowa. Delikatna, chrupiąca, smaczna… Można ją wykorzystać do przygotowania dań obiadowych, jako dodatek do kanapek lub przystawkę.

Składniki:

  • 5kg papryki
  • 1kg cebuli

Zalewa:

  • 4,5 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. octu
  • 1 łyżka soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3-5 liście laurowe
  • 1 łyżka gorczycy

1. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

2. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy w dużym garnku. Wrzucamy do niej paprykę z cebulą i gotujemy 10min.

3. Gorącymi warzywami w zalewie napełniamy słoiki. Zakręcamy i na ściereczce układamy dnem do góry, najlepiej na całą noc. Dopiero po ostudzeniu możemy słoiki postawić wieczkiem do góry.

4. Papryka najlepiej smakuje po ok. miesiącu od zawekowania.

Smacznego :)

,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>