Boczek pieczony w piwie i ziołach

Boczek pieczony w piwie…uwielbiany przez mojego męża. Nie robię go często, ale czasami,  na święta… Taki boczuś przyprawiony osobiście ma zupełnie inny smak niż te ze sklepu, jest aromatyczny, duża ilość tłuszczu wytopiona… Naprawdę polecam dla smakoszy prawdziwego mięcha ;)

Składniki:

  • 2kg surowego boczku
  • mała główka czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
  • 1 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka piwa

1. Czosnek obierz i pokrój i plasterki. Ponacinaj boczek i w nacięcia wkładaj po plasterku czosnku.

2. Liście laurowe, pieprz, paprykę słodką i ostrą, majeranek, rozmaryn, sól i olej dokładnie ze sobą mieszamy. Taką mieszanką bardzo dokładnie nacieramy boczek. Odstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

3. Boczek wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy piwem i pieczemy pod przykryciem (ja nie przykryłam i wierzch za mocno mi się spiekł) w temp. 180st. przez 1,5 godziny.

4. Podajemy z pieczywem i chrzanem lub ćwikłą.

Smacznego :)

,,,
One comment on “Boczek pieczony w piwie i ziołach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>