Tort bezowo-chałwowy

Tort ten zrobiłam na specjalną okazję – urodziny mojej Mamy :) Muszę przyznać, że jestem z niego wyjątkowo dumna! Dopracowałam metodę pieczenia bezy i już żaden tort nie jest mi straszny ;) Polecam bardzo gorąco ten tort dla wszystkich uwielbiających słodkości. Moja mama uwielbia bezy i chałwę, więc ten tort był strzałem w 10-tkę :D Wszystkim bardzo bardzo smakował :)

Składniki na 3 blaty bezowe o średnicy 22cm:

  • 9 białek
  • 500g cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 czubata łyżeczka przesianej mąki ziemniaczanej

Składniki na masę chałwową:

  • 250g masła
  • 2 jaja
  • 150g chałwy

Składniki na polewę:

  • 1 gorzka czekolada
  • 50g masła

1. Białka ubić na sztywną pianę, następnie po pół łyżeczki stopniowo sypać cukier i ubijać mikserem do momentu rozpuszczenia się cukru. Na koniec łyżką delikatnie wmieszać ocet i mąkę ziemniaczaną.

2. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Masę bezową podzielić na trzy części i wyłożyć ją w kształcie 3 takich samych okręgów. Każdy blat wkładać do nagrzanego piekarnika do 180st. na 5 min., potem temp. zmniejszyć do 150st., a po 5 minutach do 90st. i piec jeszcze 60-65minut. Beza musi być lekko zarumieniona i popękana.

3. Po upieczeniu wystudzić ją w lekko uchylonym piekarniku i przez kilka godzin lub całą noc suszyć w najmniej wilgotnym miejscu w mieszkaniu.

4. Jaja ubijamy na parze na puch, studzimy. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy ubite jaja, cały czas miksując. Jaja i masło muszą mieć zbliżoną temperaturę. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i miksujemy do połączenia składników.

5. Blaty bezowe przekładamy masą chałwową. Czekoladę topimy z masłem i polewamy wierzch tortu. Podajemy po krótkim schłodzeniu (tort bezowy nie może być długo w lodówce, gdyż pochłania wilgoć i zapachy; blaty bezowe najlepiej przełożyć masą jakieś pół godziny przed podaniem i schłodzić w lodówce, która ma ustawiony maksymalny poziom chłodzenia).

Smacznego :)

One comment on “Tort bezowo-chałwowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>