Flaki wołowo-drobiowe

Wikipedia pisze, że flaki (flaczki) to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski flaków wołowych (fragmenty żołądka).

My bardzo lubimy takie gęste zupy z mięsnymi dodatkami. Flaczki są w czołówce naszych ulubionych zup :) Ja zrobiłam je z ugotowanych zamrożonych flaków, gdyż świeże mają niezbyt przyjemny zapach. Dodałam również mięso z udek, dzięki czemu dzieci również zajadały się tym daniem :)

Polecam te pyszne flaczki, najlepiej smakują ze świeżą bułeczką parówką.

Składniki na 3l garnek:

  • 1 kg flaków mrożonych gotowanych i pokrojonych
  • 2 udka kurczaka
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • duży plaster selera
  • 10 cm pora
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek, kminek
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

1. Flaczki gotujemy. Jeśli mimo tego, iż kupiliśmy gotowane a wydobywa się z nich nieprzyjemny zapach, należy pierwszą wodę odlać. Do flaczków, z których pozbyliśmy się nieprzyjemnego zapachy, wrzucamy 2 udka i gotujemy na wolnym ogniu, aż udka będą miękkie. Udka wyciągamy, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, marchewki, pietruszki, seler, por (można go drobno posiekać) i obsmażoną nad ogniem cebulę w całości. Gotujemy do miękkości warzyw, na wolnym ogniu.

2. Warzywa wyjmujemy z wywaru. Do zupy wrzucamy mięso z udek. 1 marchewkę ścieramy na tarce i dorzucamy do zupy. Dodajemy czosnek w całości, doprawiamy kminkiem, majerankiem, solą, pieprzem i sosem sojowym.

3. Topimy masło na patelni, podsmażamy na nim na rumiano mąkę. Dodajemy do zupy cały czas mieszając.

4. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego :)

2 comments on “Flaki wołowo-drobiowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>