Patisony faszerowane mięskiem mielonym

Patisony pamiętam z dzieciństwa…babcia Marysia robiła z nich genialne przetwory. Teraz są dość zapomnianym warzywem, wypartym przez cukinię i bakłażana. I postanowiłam się przekonać, czy słusznie… Otóż moim zdaniem i wszystkich osób, które konsumowały moje faszerowane patisony, są one o wiele wiele bogatsze smakowo od w/w warzyw. Patisony są delikatniejsze, a jednocześnie ich smak jest dużo bardziej wyrazisty i charakterystyczny :)

Dodatkowo, patisony bardzo ładnie poddają się obróbce termicznej, wystarczy zapiekać je 20-25min., by były miękkie, a nie rozlatujące się. Po prostu jestem zachwycona tym odkryciem, odkryciem patisonów na nowo :)

Składniki:

  • 6 średnich patisonów
  • 250g mięsa mielonego wieprzowego/drobiowego
  • 100g ryżu ugotowanego
  • kilka pieczarek
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 100g sera żółtego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • odrobina oleju

1. Patisonom odcinamy czapeczki i wydrążamy środki.

2. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oleju, po chwili dodajemy posiekane pieczarki, paprykę i cebulę. Kiedy składniki się podsmażą, zdejmujemy je z ognia, dodajemy ryż i rozkłócone jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku.

3. Wydrążone patisony faszerujemy przygotowanym nadzieniem, na wierzch układamy ser żółty i po kilku listków natki pietruszki.

4. Zapiekamy w temp. 180st. przez ok. 20-25min. Podajemy z ulubioną surówką.

Smacznego :)

,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>