Pasztet mięsno-warzywny

Pasztet z cukinii robiłam dość często. Postanowiłam jednak troszkę go odmienić, urozmaicić ;) Dodałam mięso, ku uciesze męża…;) Zamiast samej bułki tartej, dodałam połowę porcji bułki tartej, resztę uzupełniłam kaszą manną. Dzięki temu pasztet wyszedł delikatniejszy, bardziej aksamitny :)

Składniki:

  •     2 średnie cukinie
  •     2 średnie marchewki
  •     1 duża cebula
  •     300g mięsa mielonego wieprzowego/drobiowego
  •     150g sera gouda
  •     O,7 szkl. bułki tartej
  •     0,7 szkl. kaszy manny
  •     2 łyżki masła roztopionego
  •     4 jaja
  •     3 ząbki czosnku
  •     garść szczypioru
  •     garść natki pietruszki
  •     sól, pieprz
  •     tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy

1. Cukinie myjemy, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Marchew myjemy, obieramy ze skórki. Cukinie, marchewki, cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa rzucamy na durszlak i delikatnie solimy, by puściły soki. Odstawiamy na 1 godzinę.

2. Po tym czasie warzywa odciskamy i wrzucamy do miski. Dodajemy posiekane szczypior i natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, roztopione masło, mięso oraz ser żółty starty na tarce o grubych oczkach.

3. Białka i żółtka jaj ubijamy osobno. Dodajemy do masy warzywno-serowo-mięsnej. Na koniec wsypujemy bułkę tartą i kaszę manną, doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

4. Keksówkę o wym. 30/10cm (lub 2 mniejsze formy) natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Napełniamy pasztetem. Pieczemy ok. 70-80 min. w temp. 180st. do momentu zarumienienia skórki.

 

Smacznego :)

,,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>