Zapiekanka mięsno-warzywna

Sezon ziemniaczano-cukiniowo-pomidorowy w pełni ;) Postanowiłam to wykorzystać i zrobić pyszną zapiekankę. Dodałam mięsko mielone, by zaspokoić podniebienia moich domowych mięso-żerców i danie zniknęło w mgnieniu oka :) Polecam :)

Składniki:

  • kilka ugotowanych ziemniaków (poprzedniego dnia ugotowałam więcej do obiadu)
  • 300g mięsa mielonego drobiowego/wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 pomidory wyparzone i obrane ze skóry
  • 1 średnia cukinia
  • 1 papryka
  • przyprawa do ziemniaków
  • oregano, tymianek, bazylia
  • papryka słodka i ostra
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 3-4 ugotowane na twardo jajka
  • 150g sera żółtego
  • odrobina oleju

1. Przed rozpoczęciem przyrządzania zapiekanki należy cukinię umyć i pokroić w plastry (obrać ze skóry, jeśli jest twarda), wrzucić na durszlak i obsypać solą. Po około godzinie należy cukinię osuszyć na ręcznikach papierowych i użyć ją do zapiekanki. Jeśli tego nie zrobimy, sok z cukinii sprawi, iż zapiekanka będzie zbyt wodnista.

2. Spód naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniakami pokrojonymi w plastry. Posypujemy przyprawą do ziemniaków.

3. Mięso mielone wraz z posiekaną cebulką podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Wykładamy na ziemniaki.

4. Na wierzch wykładamy plastry pomidora i cukinii. Posypujemy wszystko pokrojoną w kostkę papryką.

5. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nimi zapiekankę, a na wierzch wykładamy plastry sera żółtego i obsypujemy oregano, tymiankiem i bazylią.

6. Pieczemy ok. 35-45 min. w temp. 180st. do momentu zarumienienia sera żółtego.

Smacznego :)

,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>