Sernik na zimno z mascarpone

Uwielbiamy serniki na zimno, dużo bardziej od tych tradycyjnych. Ten wyjątkowo nam posmakował, delikatny, aksamitny, puszysty, mocno serowy…do tego świeże jeżyny i galaretka :) Wspaniały deser !!!

Spód tego sernika można wykonać z dowolnych ciastek, można też zrobić biszkopt. Podobnie z owocami i galaretką – wybór zależy od naszych preferencji smakowych :)

Dodatkowym atutem tego sernika jest to, że jego wykonanie zajmuje ok. 20min. + czas chłodzenia. Polecam Go gorąco :) Dla osób liczących kalorie – serek homogenizowany można zastąpić jogurtem naturalnym.

Składniki na brytfankę 25/25cm (wyszedł dość wysoki):

  • 250g serka mascarpone
  • 400g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl. wrzątku
  • herbatniki/biszkopty/ciasta owsiane na spód
  • dowolne owoce
  • 2 galaretki

1. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.

2. Serek mascarpone i serek homogenizowany wraz z cukrem dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą miksera na niskich obrotach, do momentu rozpuszczenia się cukru.

3. Serki łączymy z bitą śmietaną za pomocą miksera na najniższych obrotach. Należy pamiętać, by wszystkie składniki miały zbliżoną temperaturę. Ja przygotowywałam to ciasto zaraz po wyjęciu składników z lodówki.

4. Do masy serowo-śmietanowej dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy.

5. Spód brytfanki wykładamy ciastkami lub biszkoptem, wylewamy masę serowo-śmietanową. Ozdabiamy owocami, lekko je wciskając i wstawiamy do lodówki.

6. Kiedy sernik się chłodzi, galaretki roztapiamy w 500-600ml wrzątku. Kiedy galaretka ostygnie i zacznie tężeć, wylewamy ją na schłodzony sernik.

7. Podajemy po zastygnięciu galaretki.

Smacznego :)

2 comments on “Sernik na zimno z mascarpone
  1. Od lat nie zrobilam zadnego ciasta.. Ale jak zobaczylam ten serniczek, postanowilam sprobowac. No i bylo warto, bo wyszedl pyyyycha!
    Dzieki za inspiracje i pozdrawiam! Elwira

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>