Pieczone pączusie

Moje córeńki uwielbiają pączki, jednak perspektywa ogromnych ilości tłuszczu pochłoniętych przez te małe istotki zniechęca mnie do smażenia pączków. Z tego powodu wybieram pieczone pączusie drożdżowe :) Są tak samo smaczne, a jednocześnie nie są tak tłuste. Farsz do tych pysznych bułeczek córeczki wybierają same…bita śmietana, wiśnie drylowane, powidła śliwkowe, marmolada różana, budyń…

Z podanych składników wychodzi ok. 15-20 pączków. Połowę robię w formie podwójnych krążków połączonych np. bitą śmietaną, a z pozostałej części ciasta robię okrągłe bułeczki/pączusie nafaszerowane dowolnym nadzieniem.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 75 g drożdży
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 żółtko do posmarowania

Składniki na krem/farsz:

  • bita śmietana
  • budyń
  • powidła
  • owoce itd.

1. W podgrzanym mleku rozpuść drożdże. Dodaj cukier, sól, jaja i mąkę. Wymieszaj dobrze ciasto w misce. Na koniec dodaj roztopione i przestudzone masło i wyrabiaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 45min.

2. Po wyrośnięciu połowę ciasto należy rozwałkowywać na placki o grubości 1cm i wycinać szklanką krążki, a na blasze wysmarowanej tłuszczem układać je po dwa razem. Należy zachować spore odstępy między nimi, ponieważ dobrze wyrastają.

 

3. Drugą połowę ciasta podziel na kawałki wielkości garści. Z nich wyrób kręgi. Na ich środek układaj farsz i zawijaj dobrze zlepiając końce. Kładź na blasze połączonymi końcami na spód.

4. Zanim przygotujesz wszystkie pączki, pozostałe wyłożone na blaszce przykrywaj ściereczką, by mogły jeszcze trochę wyrosnąć. Na koniec posmaruj je rozkłóconym żółtkiem, włóż do nagrzanego piekarnika i  piecz ok. 20-25min. w temp. 180st. Wyjmij pączki z piekarnika po ostudzeniu, by nie opadły. Pierwsze pączki przełóż bitą śmietaną, a pozostałe posyp cukrem pudrem.

Smacznego :)

4 comments on “Pieczone pączusie
  1. Gratuluję świetnego przepisu!!! Jeszcze nie robiłam pieczonych pączków. Uważam, że już najwyższy czas zabrać się za ten wspaniały przepis!
    Pozdrawiam :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>