Włoskie Calzone

Calzone jest daniem włoskim, jest to rodzaj pizzy w formie pieroga. Bardzo mile zaskoczyła nas ta odmiana, niby niewielka, a jednak… Nadzienie można modyfikować wg własnego uznania, podobnie jak na tradycyjnej pizzy, wystarczy wyobraźnia :)

Nasze Calzone zniknęło w mgnieniu oka :) Dzieciaki nawet salami pochłonęły ;)

Polecam, to super alternatywa dla pizzy na spotkania z rodziną, przyjaciółmi, ponieważ nie trzeba kroić na kawałki, więc nic się nie rozwala, dzięki czemu wygląda bardzo efektownie i estetycznie :)

Składniki na ciasto (wychodzą 4 calzone):

  • 300g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 30g drożdży
  • 150ml ciepłej przegotowanej wody

Składniki na nadzienie:

  • 150g salami
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 pomidory
  • 200g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • przyprawa do pizzy
  • sól, pieprz
  • olej

1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, dokładnie zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 45-60minut.

 

2. Salami pokroić w kostkę, mozzarellę i pomidory w plastry. Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju z odrobiną soli i pieprzu.

3. Przygotuj sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy wymieszaj z wodą i przyprawą do pizzy (ok. 1 łyżeczki) oraz dopraw solą i pieprzem.

4. Kiedy już ciasto wyrośnie, podziel je na 4 części. Każdą rozwałkuj na cienki plaster w kształcie koła. Połówki posmaruj koncentratem pomidorowym, ok 2cm od brzegu. Wyłóż salami, pieczarki z cebulą, plastry pomidora i mozzarelli. Ciasto złóż na pół i dokładnie sklej brzegi.

 

5. Calzone piecz 20-25min. w temp. 180st.

6. Upieczone calzone podaj z lekką sałatką i/lub ketchupem.

Smacznego :)

,
2 comments on “Włoskie Calzone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>