Rabarbarowiec pod bezową chmurką

Kolejne podejście do ciasta z rabarbarem. Moim zdaniem dużo smaczniejsze :) Placek ten nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze super wygląda!!!

Spód z delikatnego kruchego ciasta, rabarbar z budyniem stworzył pyszną, owocową, winną masę owocową, a wierzch z ubitych białek zwieńczył dzieło :)

Składniki na ciasto kruche (na blachę 25/25cm lub tortownicę o podobnej średnicy):

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150g margaryny zwykłej
  • 3 żółtka
  • 1 łyża cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki śmietany
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Składniki na masę rabarbarową:

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 200g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 150ml mleka
  • 50g masła

Składniki na bezę:

  • 3 białka (z dużych jaj)
  • 100g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiej, połącz z proszkiem do pieczenia, solą, posiekaj z margaryną. Dodaj śmietanę i ubite żółtka, zagnieć ciasto i włóż do lodówki na 30-45minut.

2. Ciasto wyciągnij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż na natłuszczoną blachę, wylepiając dno i boki. Pieczemy 10min. w 180st.

3. Rabarbar umyj, pokrój w cienkie plasterki, wrzuć do rondelka i zasyp cukrem i odstaw na godzinę. Następnie wstaw na ogień, zagotuj z masłem. Wlej budyń rozrobiony z mlekiem i zagotuj cały czas mieszając. Wylej na kruchy spód gorącą masę rabarbarową.

4. Ubij białka, następnie stopniowo po jednej łyżeczce dodawaj cukier. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Wyłóż na wierzch ciasta.

5. Piecz ok. 30 min. w 180st. do momentu zarumienienia bezy.

Smacznego :)

2 comments on “Rabarbarowiec pod bezową chmurką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>