Trochę egzotyki, czyli ciasto a’la Pina Colada

Mamy okres, kiedy owoce sezonowe przeżywają wielki „bum” ;) Maliny, porzeczki, truskawki, jagody, borówki, śliwki… a mnie zachciało się… ananasa ;) I tak oto powstało ciasto a’la Pina Colada!

Muszę nieskromnie przyznać, że ciasto wyszło wyśmienite… orzeźwiające, nie za słodkie, aromatyczne, pachnące egzotyką…kokosem i ananasem.

W wykonaniu tego ciasta wykorzystałam herbatniki, poszłam na łatwiznę, ponieważ i bez tego ciasto jest dosyć pracochłonne. Można jednak zastąpić ciastka biszkoptem i powstanie pyszny torcik egzotyczny.

Naprawdę warto zrobić to ciasto :) Jest wyjątkowo pyszne i żaden łasuch mu się nie oprze :)

Składniki (na blachę 35/25cm):

  • ok. 600g herbatników (na 4 warstwy)

Warstwa kokosowa:

  • 300ml mleczka kokosowego
  • 100ml mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 100g wiórek kokosowych

Warstwa ananasowa:

  • 2 puszki ananasa
  • 2 galaretki cytrynowe

Warstwa śmietanowa:

  • 400ml śmietanki kremówki
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 cukier waniliowy

Polewa:

  • 1 czekolada gorzka
  • 50g masła
  • 100g wiórek kokosowych

1. Masa kokosowa: mleczko kokosowe i mleko mieszamy ze sobą. Odlewamy 50ml i łączymy z budyniem, a resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka wlewamy budyń, dokładnie mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje. Odkładamy do wystudzenia. Moją niezawodną metodą na udaną masę budyniową jest odłożenie budyniu i masła w to samo miejsce na 2-3 godziny. Wówczas mam pewność, iż mają taką samą temperaturę. Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu, cały czas miksując masę na wysokich obrotach. Po połączeniu składników, łyżką dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

2. Na blachę układamy pierwszą warstwę herbatników i wykładamy na nie masę kokosową i kolejną warstwę herbatników.

3. Ananasa z puszki odsączamy z soku. Następnie blenderem miażdżymy owoce. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 100ml wrzątku. Po wystudzeniu galaretek łączymy je ze zmiażdżonymi ananasami. Kiedy masa ananasowa zacznie tężeć, należy wyłożyć ją na herbatniki i przykryć kolejną warstwą ciastek.

4. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy śmietan-fix. Wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.

5. Czekoladę topimy razem z masłem. Polewamy ciasto. Wierzch posypujemy prażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.

6. Ciasto podajemy po schłodzeniu.

Smacznego :)

3 comments on “Trochę egzotyki, czyli ciasto a’la Pina Colada

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>