Pavlova z borówkami

Pavlova – deser australijski i nowozelandzki, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami (cyt. Wikipedia).

Bardzo bardzo bałam się bez… Byłam pewna, że nie wyjdzie, że się rozpłynie, że nie będzie chrupka, że…, że… Ale ku mojemu zaskoczeniu moja pierwsza Pavlova wyszła rewelacyjna! Nie taki diabeł straszny… ;) Przeczytałam mnóstwo artykułów na temat pieczenia bez. Cukier miał być w pudrze, dobrej jakości, białka w temp. pokojowej…ja zrobiłam wszystko spontanicznie. Wzięłam białka prosto z lodówki, cukier kryształ z Biedronki itd. Wzorowałam się na przepisie
http://www.mojewypieki.com/przepis/cytrynowy-tort-bezowy
. Jednak temp. pieczenia, jaka była w nim zaproponowana bardzo szybko zrumieniła mi bezy, dlatego musiałam ją znacznie zmniejszyć.

Zachęcam wszystkich do pieczenia bez! Oczywiście nie wyjdzie zawsze i nie każdemu, ale zachęcam przede wszystkim do tego, by próbować, bo smak i wygląd tortów bezowych jest absolutnie tego wart :)

A oto mój sposób wykonania…

Składniki:

  • 6 białek
  • 250g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka przesianej mąki ziemniaczanej
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 1 śmietan-fix
  • owoce

1. Białka ubić na sztywną pianę, następnie po pół łyżeczki stopniowo sypać cukier i ubijać mikserem do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie łyżką delikatnie wmieszać ocet i mąkę ziemniaczaną.

2. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Masę bezową podzielić na pół i wyłożyć ją w podobnej wielkości 2 okręgi. Dolny blat bezowy należy wyrównać, natomiast na górnym można zrobić dekoracyjne kolce. Włożyć blaty do nagrzanego piekarnika do 180st., po chwili temp. zmniejszyć do 120st., a po 10-15 minutach do 90st. i piec jeszcze 75-80minut. Beza musi być lekko zarumieniona i popękana.

 

3. Po upieczeniu wystudzić ją w lekko uchylonym piekarniku i przez kilka godzin lub całą noc suszyć w najmniej wilgotnym miejscu w mieszkaniu (u mnie leżały na szafie w sypialni).

4. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy śmietan-fix. Przekładamy nią i owocami blaty bezowe przed samym podaniem, wierzch można udekorować owocami. Do kremówki nie dodajemy cukru, gdyż winna masa śmietanowa z owocami równoważy się z bardzo słodkimi bezami. Tortów bezowych nie wkładamy też do lodówki, gdyż wchłoną wilgoć i zapachy z lodówki i stracą smak i chrupkość.

Smacznego :)

2 comments on “Pavlova z borówkami
    • Dokładnie…podobne odczucia mam wobec biszkoptów, każdy straszy, jak ciężko jest upiec biszkopt, a tak naprawdę nie ma w tym wielkiej filozofii. A to że może się nie udać…no cóż…zdarza się najlepszym ;)

      Dziękuję za uznanie :) Mam nadzieję, że każdy mój kolejny tort bezowy będzie lepszy :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>