Sakiewki schabowe z mozzarellą

Mój mąż uwielbia schab, ja natomiast jestem miłośniczką mozzarelli. Postanowiłam stworzyć połączenie dla nas idealne :) Schab z delikatną mozzarellą stworzył wspaniały duet. Bardzo nam smakowało to połączenie, naprawdę polecam dla urozmaicenia tradycyjnych kotletów schabowych. Dodatkowo oprócz walorów smakowych, danie to naprawdę efektownie wygląda.

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 1/2 kulki mozzarella
  • 1/2 papryki czerwonej/zielonej
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • szczypta bazylii
  • szczypta oregano
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz
  • jajko i bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

1. Ugotowane jajko, paprykę i mozzarelle pokrój w kostkę. Wymieszaj z bazylią, oregano, tymiankiem, solą i pieprzem.

2. Plastry schabu dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Nałóż porcje farszu, złóż na pół i połącz wykałaczkami.

 

3. Obtocz w rozkłóconym jajku z solą i pieprzem oraz w bułce tartej i usmaż na złocisty kolor z obydwu stron.

4. Sakiewki podajemy z ulubioną surówką i ewentualnie z ziemniaczkami.

Smacznego :)

,
4 comments on “Sakiewki schabowe z mozzarellą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>