Ślimaczki z ciasta francuskiego

Bardzo prosta i efektowna przystawka :) Przyrządzam ją zawsze, kiedy muszę szybko przygotować coś dla niespodziewanych gości. Ciasto francuskie można  przygotować na różne sposoby, z szynką, z serem, z warzywami, ze szpinakiem, z łososiem wędzonym. Dzisiaj ślimaczki francuskie z szynką, serem i papryką :)

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 100g szynki
  • 100g sera żółtego, np. Gouda
  • 1/2 papryki zielonej/czerwonej
  • 1 jajko
  • kminek
  • sól, pieprz

1. Ser żółty, paprykę i szynkę kroimy w kostkę, mieszamy ze sobą. Układamy na cieście francuskim, zostawiając z jednej strony ok. 2cm wolnego miejsca, by ułatwić sobie zawinięcie ślimaczków. Zawijamy ciasto z farszem, tak by wolny koniec wykańczał roladę.

 

2. Zawinięte ciasto francuskie kroimy w roladki o grubości 2cm. Układamy na blasze i smarujemy rozkłóconym jajkiem z solą i pieprzem. Wierzch posypujemy kminkiem i zapiekamy w temp. 180 st. przez ok. 20min. na złocisty kolor.

 

Smacznego :)

,
2 comments on “Ślimaczki z ciasta francuskiego
  1. Pyyyyyszne!!!! Właśnie zrobiłam i są rewelacyjne! Od siebie dodałam tylko sos z majonezu i keczupu którym posmarowałam ciasto francuskie przed położeniem szynki i serka. Super. Polecam

  2. No to mam już pomysł na fajne jedzenie. Ślimaki z ciasta francuskiego co prawda już niegdyś robiłem i powiem że dodałbym jeszcze konkretnie pikantny ketchup z Gomaru, który smakuje jak mało który, a dlatego zwracam uwagę na dobry ketchup bo dobry ketchup to więcej pomidorów, czyli więcej antyrakowego likopenu. Bon appetit ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>