Pieczona tilapia z warzywami w marynacie czosnkowo-ziołowej

Ostatnio usłyszałam opinię, że pieczona ryba jest niesmaczna, mdła itd. Ja postanowiłam udowodnić, iż ta opinia jest całkowicie błędna. Zakupiłam rybkę i przyrządziłam ją wg własnego pomysłu. Wyszła przepyszna, aromatyczna, mięsko było bardzo delikatne, nie wysuszone. Mąż zjadł całą rybę !!! Także polecam, naprawdę warto :)

Przy okazji chcę polecić mocno tilapię, wyjątkowo smaczna i aksamitna rybka.

Składniki:

  • cała ryba, np. tilapia, pstrąg
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta bazylii
  • szczypta tymianku
  • szczypta oregano
  • szczypta świeżej lub suszonej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2-3 plasterki cukinii
  • kilka paseczków papryki
  • 1-2 plasterki cebuli
  • 1-2 plasterki pomidora

1. Masło, czosnek, tymianek, bazylię, oregano, natkę pietruszki, sól i pieprz dokładnie łączymy ze sobą. Powstaje masło ziołowo-czosnkowe, którym należy wysmarować rybę z zewnątrz i w środku. Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

2. Po tym czasie warzywa wsuwamy w rozcięcie ryby. Rybę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 20 min. w temp. 180st. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i opiekamy jeszcze 5-10min.

3. Podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.

Smacznego :)

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>