Placuszki z cukinii

Kolejna odsłona uwielbianej przez nas cukinii. Szeroki wachlarz możliwości, w jaki można cukinię wykorzystać, mnie oczarowuje ;)

Placuszki te można podać jako dodatek do obiadu, z ulubionym sosem np. czosnkowo-ziołowym, lub ulubioną surówką. Polecam również dbającym o dietę z mąką pełnoziarnistą lub otrębami :)

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki mąki pszennej/pełnoziarnistej lub otrębów
  • garść szczypioru
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • oregano
  • sól, pieprz
  • olej

Cukinię myjemy, obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli mamy przerośniętą cukinię, należy wyciąć gniazda nasienne. Cukinię obsypujemy szczyptą soli, odstawiamy na 15-20 min. Po tym czasie odciskamy cukinię z nadmiaru soku. Dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano, dokładnie mieszamy i smażymy na oleju z obydwu stron na złocisty kolor.

Smacznego :)

,,
5 comments on “Placuszki z cukinii
  1. Bardzo ciekawy przepis, nie wiedziałem, że robi się takie placki z cukini. Coś bardzo podobnego do zwyczajnych placków ziemniaczanych, które zresztą bardzo lubię. Ciekawe jak by smakowały „po węgiersku”, z sosem mogłyby być bardzo ciekawe.

    • Ja tym razem podałam z sosem pieczarkowo-serowym, ale jestem przekonana, że do węgierskiego również by pasowały :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>