Zupa z cukinii z kiełbaską

Przyznam szczerze, że robiłam tą zupę pierwszy raz, ale…na pewno nie ostatni. Subtelny, delikatny smak cukinii połączoną z kiełbaską i natką pietruszki stworzył idealną, aromatyczną, gęstą zupę :)

Cukinię można wykorzystać na bardzo wiele sposobów, ale od dzisiaj ten należy do moich ulubionych :) Korzystajcie z sezonu na cukinię i próbujcie odkryć ją na nowo  !!!

Składniki na 2l garnek:

  • udko/żeberko
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 2-3 marchewki młode
  • 2 pietruszki młode
  • 10cm selera naciowego
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 1,5 laski kiełbaski toruńskiej/podwawelskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • garść natki pietruszki
  • majeranek, oregano
  • sól, pieprz
  • 200ml śmietany do zupy 30% lub 18%
  • 1-2 łyżki oleju

1. Z udka/żeberka i  włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) gotujemy wywar. Dodajemy także liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.

2. W międzyczasie cukinie myjemy, obieramy ze skórki i 1,5 cukinii ścieramy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z całą cebulą. Cukinię i cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju ze szczyptą soli na złocisty kolor.

3. Kiedy wywar jest gotowy, wyciągamy z niego warzywa i mięso, a wrzucamy podsmażoną cukinię z cebulą. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy sól, pieprz, szczyptę oregano i majeranku oraz ząbek czosnku w całości.

4. Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy. Dodajemy do zupy.

5. Połowę pozostałej cukinii kroimy w plasterki i podsmażamy z obydwu stron na złocisty kolor na wysmażonym tłuszczu z kiełbasy. Dodajemy do zupy.

6. Śmietanę rozczyniamy z niewielką ilością zupy. Wlewamy do zupy, dodajemy garść posiekanej natki pietruszki i zagotowujemy.

7. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego :)

4 comments on “Zupa z cukinii z kiełbaską
    • Dla mojego męża zupa ta bez kiełbasy była zbyt mdła, dlatego postanowiłam zrobić ją w wkładką mięsną i od razu posmakowała mężowi :)

Odpowiedz na „~RukuAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>