Babka drożdżowa z rodzynkami

Jeszcze niedawno wydawało mi się, że dobre ciasto drożdżowe jest w zasięgu tylko wybrańców losu ;) Okazało się jednak, że i ja potrafię zrobić pyszne, puszyste ciasto drożdżowe.

Dzisiejsza babka jest smacznym, delikatnym ciastem, idealnym do kawusi :) Polecam, przepis jest prosty, a wykonanie nie wymaga skomplikowanych czynności.

Składniki:

  • 50g drożdży
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 2,5 szkl. mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 100g masła
  • 200g rodzynków
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • bułka tarta do obsypania blachy

Do dekoracji:

  • dowolna polewa/ cukier puder/ lukier (wg uznania)

1. Przygotuj rozczyn: drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj ciepłe mleko i pod przykryciem pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30-40min.

2. W tym czasie rodzynki zalej wrzątkiem i po 5 minutach odcedź je na sitku.

3. Przesiej mąkę, dodaj do niej wyrośnięty rozczyn, żółtka, rozpuszczone masło, resztę cukru i osuszone rodzynki. Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy.

4. Blachę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą, przełóż do niej wyrobione ciasto. Pod przykryciem i w ciepłe miejsce odstaw je ponownie na 30min. do wyrośnięcia.

5. Wstaw do piekarnika do temp. 170st. na ok. 40-45min. do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu zostaw babkę w wyłączonym piekarniku, wyjmij dopiero po ostudzeniu.

 

6. Dowolnie ozdób.

Smacznego :)

3 comments on “Babka drożdżowa z rodzynkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>