Sos serowo-pieczarkowy

sos-serowo-pieczarkowy-021

A oto kolejne danie z serii „szybkie, proste, a smaczne” ;) Sos bardzo delikatny, aromatyczny, konsystencja idealna. Polecam bardzo serdecznie !!

Można go podawać z makaronem i ziemniakami. Można również zrobić ten sos z dodatkiem mięsnym, np. z szynką lub piersią z kurczaka.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1/2kg pieczarek
  • 1 cebula
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • szczypta koperku
  • szczypta natki pietruszki
  • 2-3 krople sosu sojowo-grzybowego
  • sól, pieprz
  • 200g serka topionego śmietankowego
  • 200ml śmietanki do zupy
  • 1 łyżka mąki
  • ser żółty do posypania

1. Pieczarki myjemy, drobno kroimy, podsmażamy na maśle z posiekaną cebulą. Dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego, by pieczarki nie ciemniały. Kiedy grzybki zmiękną, dodajemy sos sojowo-grzybowy, sól i pieprz do smaku, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Całość podlewamy połową szklanki wody.

2. W osobnym naczyniu mieszamy śmietankę, serki topione oraz mąkę. Wlewamy do pieczarek i mieszamy do momentu całkowitego roztopienia serków.

3. Podajemy z makaronem/ziemniakami i posypujemy serem żółtym.

Smacznego :)

,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>