Zupa z fasoli szparagowej

ciasto-czek-011

Właśnie trwa sezon na fasolkę szparagową. Uwielbiam z bułką tartą przysmażoną na masełku, ale fasolka w formie zupy smakuje równie pysznie, a w całym mieszkaniu unosi się zapach lata :) Prosta, szybka i smaczna zupa !!

Składniki na 3l garnek:

  • udko/żeberko
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 3 marchewki młode
  • 2 pietruszki młoda
  • 10cm selera naciowego
  • 10cm pora
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 3-4 ziemniaki
  • 300-400g fasolki szparagowej żółtej, zielonej lub mieszanej
  • pęczek natki pietruszki
  • garść koperku
  • garść szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 200ml śmietany do zupy 30% lub 18%

1. Z udka/żeberka i  włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) gotujemy wywar. Dodajemy także liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.

2. Wyciągamy mięso i włoszczyznę z wywaru i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 10min.

3. Dodajemy do zupy fasolkę obraną z twardych końcówek i pokrojoną na krótkie paseczki. Wyciągniętą marchewkę ścieramy do zupy na tartce o grubych oczkach. Gotujemy kolejne 10min.

4. Wrzucamy posiekane zioła: koperek, natkę pietruszki i szczypior oraz doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Chwilę gotujemy.

ciasto-czek-004

5. Śmietanę rozcieńczamy z gorącą zupą w miseczce, następnie wlewamy do garnka z zupą. Dzięki temu unikniemy zważenia się śmietany. Zagotowujemy zupę.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>