Roladki z kurczaka z serem żółtym i fetą

Roladki z piersi z kurczaka bardzo lubię, jednak tradycyjny farsz, jaki do tej pory konsumowałam, czyli ogórek konserwowy, papryka i ser żółty, już mnie troszkę znudził… Postanowiłam zrobić farsz serowo-ziołowy, wyszło bardzo delikatne, aromatyczne danie :) Polecam!!!

Składniki (na 4 kotlety):

  • pierś z kurczaka
  • 100g sera feta
  • 100g sera gouda
  • szczypta natki pietruszki
  • szczypta szczypioru
  • szczypta koperku
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • 2 jajka
  • szczypta curry
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

1. Ser feta łączymy ze startym serem żółtym. Dodajemy po szczypcie posiekanej natki pietruszki, szczypioru i koperku i pieprzu (nie solimy ze względu na ser feta). Dokładnie mieszamy, ucierając widelcem.

2. Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż w jak największe kotlety, lekko rozbijamy. Faszerujemy masą serową. Zawijamy i spinamy wykałaczkami.

3. Jaja rozkłócamy z curry, solą i pieprzem. Roladki moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.

4. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Smacznego :)

,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>