Kurczak w boczku faszerowany suszonymi śliwkami w sosie śmietanowym

Przyznam, że dosyć często na naszym stole goszczą udka z kurczaka. Powodem tego jest fakt, iż moje pociechy wręcz uwielbiają mięso drobiowe :) I nic w tym dziwnego, bo jest ono miękkie, delikatne, smaczne…

Dzisiejsze danie jest wytworem mojej wyobraźni…na taki pomysł wpadłam w trakcie zakupów. Mięso wspaniale przeszło aromatem wędzonki, cudownie skomponowało się ze śliwkową wkładką, a całość zachwycała fantastycznym aromatem i efektownym wyglądem :) Polecam !!

Składniki na kurczaka:

  • 4 udka (podzieliłam 2 części i pałek nie faszerowałam, ale je również można wypełnić śliwkami i owinąć boczkiem)
  • 12 śliwek suszonych
  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • 100ml śmietany do zupy lub 30%
  • 2 łyżeczki mąki
  • kilka plasterków masła
  • tymianek
  • oregano
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • kolendra
  • sól, pieprz

1. Udka dzielimy na 2 części, można też kupić samych podudzi. Pałki zapiekałam bez dodatków. Podudzia myjemy, oczyszczamy i wsuwamy palec między skórę a kość, oddzielamy je od siebie na całej długości kości, koniec kości wykręcamy ruchem okrężnym. W ten sposób uzyskujemy miejsce na 2-3 śliwki suszone. Następnie zapinamy śliwki wewnątrz kurczaka za pomocą wykałaczek.

   

2. Owijamy plastrami boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy ziołami: tymiankiem, oregano, kolendrą, papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Obkładamy kilkoma plastrami masła. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

 

3. Po schłodzeniu wkładamy mięso do piekarnika na 40min. w 200st pod przykryciem, po tym czasie pieczemy mięso jeszcze 20min. bez przykrycia. Następnie wyjmujemy z piekarnika. Wyjmujemy mięso, a do wytopionego tłuszczu wlewamy i mieszamy śmietankę dokładnie połączoną z mąką. Wkładamy mięso ponownie do naczynia i do piekarnika na 15-20min. Po tym czasie mięso i sos są już gotowe.

 

Mięso podajemy ze smażonym ryżem
http://bymagda.blog.pl/2014/11/12/ryz-smazony-z-warzywami/
lub opcjonalnie z ziemniakami oraz z ulubioną surówką.

Smacznego :)

,,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>