Strudel z jabłkami i orzechami

Lekkie owocowo-bakaliowe ciasto z chrupiącą skórką :) Wspaniały deser na upalne dni.

Koleżanka zapytała, kto u nas je wszystko, co ja gotuję…otóż tą strudle upiekłam wczoraj wieczorem, a dzisiaj po południu został 1 plasterek ;) Mąż 3/4 wziął do pracy, resztę skonsumowały dzieciaki i strudli nie ma…trzeba myśleć o kolejnym ciachu ;) Polecam dla smakoszy małych i dużych!!! Moje dzieciaki uwielbiają ciasta z jabłkami, a niestety tradycyjne szarlotki im się już przejadły.

Składniki:

  • 250g mąki
  • 30g masła w kawałku + 100g masła roztopionego
  • 90ml wody
  • szczypta soli
  • 1kg jabłek
  • 100g rodzynek (mogą być dowolne bakalie)
  • 50g dowolnych orzechów
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek bułki tartej (można użyć większą ilość, jeśli z jabłek powstanie dużo soku)
  • cukier puder do posypania

1. Mąkę przesiać do miski, dodać masło pokrojone w kawałki, jajko, wodę, sół i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową w schładzać w lodówce min. 1 godzinę.

2. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w małe plasterki. Dodać orzechy, rodzynki, bułkę tartą, cukier, cukier waniliowy i cynamon oraz połowę (50g) roztopionego masła. Odstawić do momentu schłodzenia ciasta.

3. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki podłużny placek, posmarować resztą roztopionego masła. Ułożyć owoce na jednym brzegu i bardzo delikatnie zwinąć.

 

4. Strudel przekładamy delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60min. w temp. 190st. na złocisty kolor. Posypać cukrem pudrem, można podawać zarówno na ciepło np. z lodami, jak i na zimno np. do kawy.

Smacznego :)

6 comments on “Strudel z jabłkami i orzechami
  1. Strudel wręcz rozpływa się w ustach! :) Jest tani i prosty do wykonania. Alternatywa dla nieco znudzonej szarlotki i małe co nieco dla łakomczuszków ciasta francuskiego! :) Grubość, a w zasadzie „cienkość” ciasta bardzo przypomina tradycyjne ciasto francuskie. Właśnie tego szukałam! Moja rodzinka pokochała od pierwszego „gryza” :) Z pewnością będzie częstym gościem na moim stole :)
    Pozdrawiam i czekam na więcej przepisów! :)

    • Tak, tak…moim dzieciom znudzonym szarlotką strudla bardzo przypadła do gustu :) Dziękuję za miły komentarz i zapraszam na mój blog w poszukiwaniu nowych inspiracji :)
      Pozdrawiam !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>