Placki po węgiersku

Inspiracją do stworzenia tego dania była nasza weekendowa wizyta w restauracji, która udowodniła mi, że moje danie w porównaniu z niektórymi daniami restauracyjnych „szefów kuchni” są mistrzostwem! Wiem, wiem…nie zabrzmiało to zbyt skromnie ;)

Placki po węgiersku są typowo polskim daniem, nazwa wywodzi się tylko i wyłącznie z pochodzenia gulaszu. Placki ziemniaczane z mocno paprykowym gulaszem węgierskim stanowią pyszne i sycące danie. My je uwielbiamy :)

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Składniki na gulasz:

  • 500g mięsa wołowego gulaszowego (można też zastąpić je mięsem wieprzowym lub piersiami z kurczak)
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 4-5 ogórków korniszonów
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • 1-2 szkl. rosołu (można zastąpić wrzątkiem z odrobiną sosu sojowego)

1. Mięso kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w rondelku. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, po 5-10 minutach ogórki korniszony, również drobno pokrojone. Podlewamy wszystko 1-2 szklankami rosołu. Dusimy wszystko do momentu, aż ogórki zmiękną. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego oraz 2 liście laurowe i wszystko razem dusimy na małym ogniu ok. 20min.

   

2. Podduszone warzywa z mięsem doprawiamy czosnkiem (ja wrzucam ząbki w całości), po łyżeczce majeranku, tymianku, papryki słodkiej i ostrej oraz solą i pieprzem do smaku. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy i tak jeszcze chwilę dusimy.

 

3. Na koniec śmietanę mieszamy z mąką i łączymy z duszącymi się warzywami i mięsem tworząc gulasz węgierski.

4. Przygotowujemy placki ziemniaczane: ziemniaki i cebule trzemy na tarce, dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz, mieszamy i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Można smażyć duże placki i przekładać je gulaszem jak omlety, lub mniejsze placki i kłaść gulasz pomiędzy placki.

5. Danie podajemy na gorąco udekorowane świeżą papryką i/lub natką pietruszki.

Smacznego :)

,,,,
4 comments on “Placki po węgiersku
  1. Takie placki często jadałem w malej knajpce kolo mojego mieszkania, ale gdy żona postanowiła je kiedyś zrobić po domowemu, to już przestałem do tej knajpki chodzić. Placki po domowemu robione to niebo w gębie, można się najeść do syta, no i nie przepłacamy, bo w domu zawsze taniej wychodzi. polecam to danie.

    • Zgadzam się w 100% i przyznam, że od kiedy tak namiętnie gotuję, wyjścia do restauracji przestały mnie cieszyć ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>