Barszcz czerwony na zimno czyli chłodnik litewski z botwinki

Po gorącym i pełnym wrażeń weekendzie pora na ochłodę :) Dzisiejszy chłodnik jest rewelacyjnym daniem na upalny dzień. Do tej pory robiłam tzw. zielony chłodnik (ogórkowo-ziołowy), ale dzisiaj postanowiłam zrobić botwinkowy z jajkiem. Naprawdę pyszny orzeźwiający smak :)

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 4-5 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 garść szczypiorku
  • 1/2 garści koperku
  • 1/2 garści natki pietruszki
  • 400ml jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki octu/soku z cytryny

1. Całą botwinkę drobno kroimy, zalewamy niewielką ilością wody (tylko tyle, by zakrywała dno garnka) i wstawiamy na najmniejszy ogień. Nie zagotowujemy botwinki, gdyż straci czerwony kolor. Zdejmujemy z ognia, kiedy zmięknie i odstawiamy do wystygnięcia.

2. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kosteczkę, rzucamy do wystudzonej botwinki.

 

3. Szczypior, koperek i natkę pietruszki drobno siekamy i w misce ucieramy je tłuczkiem do ziemniaków, tak by puściły soki. Odstawiamy na 10-15 minut, po czym dorzucamy do botwinki.

 

4. Do chłodnika dolewamy maślankę/kefir lub jogurt naturalny. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną octu lub soku z cytryny. Podajemy z jajkiem, można też podawać z młodymi ziemniaczkami.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>